ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

17.10.2000 - Uspešen tudi tretji vesoljski sprehod na MVP
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

17.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

William McArthur in Leroy Chiao sta danes ob 16:30 po srednjeevropskem času pričela svoj drugi vesoljski sprehod med odpravo STS-92 ameriškega raketoplana Discovery. Vesoljca sta se med 6 ur in 48 minut trajajočim vesoljskim sprehodom premikala tudi s pomočjo daljinsko vodene mehanske roke, ki jo je upravljal japonski vesoljec Wakata. Vesoljca sta iz tovornega odseka raketoplana, na nosilec Z1, ki se nahaja na modulu Unity, najprej prenesla dva posebna električna transformatorja. Omenjeni napravi sta nato pritrdila na nosilec Z1 in povezala ustrezne kable. Transformatorja bosta skrbela za pretok električne energije, ki jo bodo v prihodnosti proizvajale velike plošče s sončnimi celicami.

Vesoljca sta nato povezala še preostale kable med nosilcem Z1 in modulom Unity. Prav tako sta povezala in prevezala tudi kable med včeraj pritrjenim združevalnim tunelom PMA3 in tunelom PMA2 s katerim je trenutno združen Discovery. Združevalni tunel (Pressurized Mating Adapter) se uporablja kot spajalno mesto za raketoplan, je pa tudi vmesnik med ameriškimi in ruskimi spajalnimi mesti, ki so različnih velikosti (med moduloma Zarja in Unity).

Na koncu sta vesoljca na nosilec Z1 pritrdila še drugo škatlo za shranjevanje orodja in pripomočkov, ki se uporabljajo med vesoljskimi sprehodi. McArthur je iz zunanjosti modula Unity še odstranil podobno škatlo z orodjem, ki sta jo tam pustila vesoljca Jernigan in Barry med odpravo STS-96 (maj 1999).

Nadzorniki poleta so z ukazi poslanimi iz Zemlje, še pred tretjim vesoljskim sprehodom, uspešno zataknili spone med združevalnim tunelom PMA3 in modulom Unity. Združevalni tunel PMA3 bo za spajalno mesto uporabljen med odpravo STS-97, ko bo na Mednarodno vesoljsko postajo poletel raketoplan Endeavour.

sts92-eva3.jpg (7859 bytes)

McArthur v tovornem odseku

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune