ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.10.2000 - Med vesoljskim sprehodom pritrdili tunel PMA3
Novice

 


Houston, ZDA

16.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

Ameriška vesoljca Wisoff in Lopez-Alegria sta danes ob 16:15 po srednjeevrospkem času pričela z drugim vesoljskim sprehodom med odpravo STS-92. Vesoljca sta najprej imela nekaj težav z odpenjanjem spon, s katerimi je bil združevalni tunel PMA3 pritrjen v raketoplanovem tovornem odseku. Ko sta vesoljca po približno uri vendarle odpela vseh 16 spon, je japonski vesoljec Wakata s pomočjo daljinsko vodene mehanske roke, pritrdil tunel PMA3 na modul Unity Mednarodne vesoljske postaje.

Vesoljca sta nato med tunelom PMA3 in modulom Unity povezala različne kable. Wisoff in Lopez-Alegria sta še pred tem na nosilcu Z1, ki so ga med prejšnjim vesoljskim sprehodom pritrdili na Unity, sprostila zaklope in ga pripravila na pritrditev nosilca plošč sončnih celic. Celoten vesoljski sprehod je trajal celih 7 ur in 7 minut.

Združevalni tunel PMA se uporablja kot spajalno mesto za raketoplan, je pa tudi vmesnik med ameriškimi in ruskimi spajalnimi mesti, ki so različnih velikosti. Na modulu Unity se že nahajat dva taka tunela (z enim je modul Unity združen z ruskim modulom Zarja, drugi pa je spajalno mesto za raketoplan).

V prihodnjih dneh sta na Mednarodni vesoljski postaji načrtovana še dva vesoljska sprehoda. Današnji vesoljski sprehod je bil 51. vesoljski sprehod v zgodovini poletov ameriških vesoljskih raketoplanov.

Tunel MPA3 med montažo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Tovorni odsek Discoveryja

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune