ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.10.2000 - Na Discoveryju se je pokvarila antena
Novice

 


Houston, ZDA

13.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Predstavniki ameriške vesoljske agnecije NASA so sporočili, da se je nekaj ur po vzletu Discoveryja, na raketoplanu pokvarila posebna (Ku-band) antena. Omenjena antena se sicer uporablja za prenos žive video slike iz krova raketoplana. Vendar pa se antena ne uporablja le za prenos video posnetkov, ampak med postopkom združevanja z vesoljsko postajo, deluje tudi kot radarska antena.

Strokovnjaki so sporočili, da nedelovanje antene ne bo bistveno ogrozilo za danes zvečer načrtovane združitve Discoveryja z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Poudarili so, da so bile v preteklosti vse združitve ameriških vesoljskih raketoplanov z rusko vesoljsko postajo Mir opravljene brez pomoči omenjene antene in da na raketoplanu obstaja dovolj drugih pripomočkov, ki bodo omogočili varno združitev z MVP. Discovery naj bi se z MVP združil danes zvečer ob 19:45 po srednjeevropskem času, ko se bosta obe vesoljski plovili nahajali visoko nad ozemljem Ruske federacije in bosta v dosegu ruskih zemeljskih komunikacijskih postaj.

Sedemčlanska ameriško-japonska posadka raketoplana se bo med odpravo STS-92 združila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Raketoplan bo na postajo pripeljal dva nova ameriška elementa, in sicer združevalni tunel PMA3 (PMA - Pressurized Mating Adapter), ter nosilec Z1 (Z1 Truss) na katerem se nahajajo 4 žiroskopi in komunikacijski sistemi.

znak-92-bg-start.jpg (9269 bytes)

Emblem odprave STS-92

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune