ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

28.09.2000 - Kdaj bo na Mir poletel prvi vesoljski turist?
Novice

 


Moskva, Rusija

28.09.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

Kot je danes poročal Teletekst RTVSLO, naj bi prvi vesoljski turist, Američan Dennis Tito, na rusko vesoljsko postajo Mir poletel s 30. glavno odpravo, februarja prihodnje leto. Omenjeni vir še navaja, da bo poslovnež Dennis Tito za potovanje v vesolje plačal 20 milijonov ameriških dolarjev.

Kot še dodajajo, je prvi obrok plačila že nakazal Centru za priprave kozmonavtov, drugega bo plačal pred poletom, tretji obrok pa bo poravnal po vrnitvi na Zemljo. Teletekst še navaja, da bosta s turistom v vesolje poletela kozmonavta Saližan Šaripov in Pavel Vinogradov. Toliko je zapisal Teletekst.

Potrebno pa je poudariti, da družba MirCorp, ki ima postajo Mir dejansko v najemu in tudi financira njeno vzdrževanje, zaenkrat še ni sporočila točnega datuma poleta Dennisa Tita na postajo. Neuradni vir blizu Centra za priprave kozmonavtov v Zvezdnem mestecu pri Moskvi pa pravi, da naj bi Tito na postajo Mir poletel že 18. januarja 2001, in sicer kot član posadke plovila Sojuz TM-31 (29. glavna odprava na Mir). Omenjeni vir še dodaja, da naj bi bila Američanova sopotnika kozmonavta Musabajev in Baturin. Vesoljski polet naj bi trajal med 10 in 14 dni.

Zaenkrat je zanesljivo le to, da je družba MirCorp financirala izstrelitev samodejne tovorne ladje vrste progress, ki naj bi  proti Miru poletela sredi oktobra letos. Vesoljska ladja bo na Mir pripeljala tudi gorivo potrebno za dvig orbite vesoljske postaje. Strokovnjaki predvidevajo, da bi postaja Mir, v kolikor ji ne dvignejo orbite s pomočjo progressa, februarja prihodnje leto strmoglavila na Zemljo.

Prihodnost vesoljske postaje Mir je zaenkrat odvisna predvsem od uspešne izstrelitve samodejne vesoljske ladje progress in njene uspešne združitve s postajo.

corpbanner-sm.jpg (5598 bytes)

Kozmonavt na Miru

tabSD.gif (826 bytes)

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune