ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.08.2000 - Dennis Tito začel s pripravami na vesoljski polet
Novice

 


Moskva, Rusija

24.08.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1]

Družba MirCorp je včeraj sporočila, da je prvi kandidat za turistični vesoljski polet na postajo Mir, Američan Dennis Tito, uspešno opravil vse zdravstvene preiskave. Dennis Tito bo tako začel s pripravami na vesoljski polet, ki naj bi se zgodil nekje sredi prihodnjega leta. Priprave na vesoljski polet potekajo v Centru za priprave kozmonavtov Jurij A. Gagarin v Zvezdnem mestecu blizu Moskve.

Za približno deset-dnevni vesoljski polet, ki vključuje enotedensko biavnje na vesoljski postaji Mir, bo Tito odštel okoli 20 milijonov dolarjev. Na vesoljsko postajo Mir bo, v vesoljski ladji sojuz TM, poletel skupaj z dvema ruskima kozmonavtoma.

Pred leti je bil Dennis Tito ameriški vesoljski strokovnjak pri nekaterih vesoljskih odpravah (npr. Mariner), sedaj pa je uspešen poslovnež. Je ustanovitelj podjetja Wilshire Associates, ki se ukvarja s svetovanjem pri poslovnih vlaganjih.

Družba MirCorp ima svoj sedež v Amsterdamu. Ruska vesoljska družba Eneregija, ki s postajo Mir tudi upravlja, ima v družbi MirCorp 60-odstotni delež, ostalo pa so prispevali drugi zasebni vlagatelji (Gold&Appel, idr.). Družba MirCorp ima pogodbo za komercialno trženje zmogljivosti postaje Mir, ki sicer ostaja v lasti ruske države.

dtito-start.jpg (11181 bytes)

D. Tito med paraboličnim poletom

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune