ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.07.2000 - Iz Odiseje izstrelili raketo zenit 3SL (Sea Launch)
Novice

 


Tiho ocean

29.07.2000

CV-SZ

[R:1] Družba Sea Launch je danes ponoči, ob 00:42 po srednjeevropskem času, iz plavajoče izstrelitvene ploščadi Odiseja, uspešno izstrelila rusko-ukrajinsko nosilno raketo zenit 3SL. Nosilna raketa je v vesolje ponesla ameriški telekomunikacijski satelit PAS-9. Plavajoča ploščad se je nahajala na ekvatorju, na 154 stopinjah zahodne zemljepisne dolžine.

Družba PanAmSat bo omenjeni satelit uporabljala za prenos video, podatkovnih in internetnih servisov na območju Amerike in zahodnega dela Evrope. Za prenos podatkov ima satelit na krovu 24 C-band in 24 Ku-band transponderjev. Satelit bo deloval na 58 stopinjah zahodno in bo tako nadomestil starejši satelit PAS-5. Satelit je izdelala ameriška družba Hughes Space and Communications. Satelit s težo 2389 kilogramov bo, z iztegnjenimi ploščami s sončnimi celicami, v širino meril celih 26 metrov, v višino pa 7 metrov. Sončne celice je izdelala družba Spectrolab.

Družbo Sea Launch sestavljajo ameriški Boeing, ruska RKK Energija, ukrajinski Južmaš ter angleško-norveški Kvaerner. Družba Kvaerner je plavajočo izstrelitveno ploščad Odiseja izdelala iz predelane naftne ploščadi.

seala.jpg (2947 bytes)

Sea Launch: izstrelitev na morju

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune