ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.07.2000 - RKK Energija bo sodelovala pri gradnji plovila ATV
Novice

 


Koroljov, Rusija

27.07.2000

CV-SZ

[R:0] Evropska družba Alenia Spazio je z rusko družbo RKK Energija podpisala sporazum o industrijskem sodelovanju pri izdelavi evropske samodejne tovorne vesoljske ladje ATV (Automated Transfer Vehicle). Kot je določeno v pogodbi, naj bi RKK Energija za plovilo ATV izdelala spajalni mehanizem in pripadajoč računalniški sistem vodenja združitve.

Družba Alenia Spazio je ena glavnih izvajalk programa ATV, ki ga vodi francoska družba Aerospatile-Matra. Tovorno plovilo ATV naj bi prvič preizkusili leta 2002, v redno uporabo pa naj bi prešlo v začetku leta 2003. Plovilo ATV bodo izstrelili s pomočjo najmočnejše evropske nosilne rakete ariane 5. Raketo bodo izstrelili na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani. Tovorna ladja ATV se bo na Mednarodni vesoljski postaji združila s servisnim modulom Zvezda.

Plovilo ATV bo imelo dva tovorna odseka: v enem se bodo nahajali rezervoarji, drug del pa bo prostor pod pritiskom v katerega bo možno natovoriti znanstveno opremo, različne potrebščine za vesoljce in drugo. Plovilo ATV bo lahko do vesoljske postaje prepeljalo do 9 ton tovora. Približno 5,5 tone opreme in potrebščin bo mogoče naložiti v prostor pod pritiskom. V rezervoarjih pa bo ATV lahko prepeljal 840 kilogramov vode in zalog kisika, 860 kilogramov goriva za napolnjenje rezervoarja servisnega modula vesoljske postaje in do 4 tone goriva za dvig orbite postaje s pomočjo lastnih motorjev.

Tovorno plovilo ATV

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune