ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.07.2000 - Zvezda vse bliže Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Koroljov, Rusija

19.07.2000

CV-SZ

Strokovnjaki v nadzornem središču v Koroljovu so sporočili, da polet ruskega modula Zvezda k Mednarodni vesoljski postaji (MVP) poteka normalno. Prav tako do sedaj tudi ni prišlo do nobenih večjih težav. Združitev Zvezde s prvima moduloma MVP, Zarjo in Unity, je še vedno načrtovana za 26. julij.

Ruski nadzorniki so že preizkusili Zvezdin sistem Regul, ki je odgovoren za prenos telemetrijskih podatkov. Preverili so tudi delovanje Zvezdinega navigacijskega in orientacijskega sistema, ki je tokrat deloval s pomočjo senzorjev položaja Sonca. Ta sistem so preizkusili tudi prejšnji teden, vendar so takrat za delovanje uporabili senzorje položaja zvezd. Ugotovili so da sistem deluje pravilno in brez težav.

Pred dnevi so začeli tudi s polnjenjem petih akumulatorjev, ki se nahajajo na krovu Zvezde. Na modulu bo sicer skupno osem akumulatorjev. Preostale tri bo na Zvezdo prinesla posadka ameriškega raketoplana, ki naj bi na MVP poletel v začetku septembra.

Strokovnjaki so preizkusili tudi delovanje črno-belih televizijskih kamer, ki se nahajajo na zunanjosti modula in bodo uporabljene med združitvijo. Kot so še sporočili iz nadzornega središča, Zvezda Zemljo trenutno obkroža na višini približno 325 kilometrov.

zvezdaorbita.jpg (7594 bytes)

Modul Zvezda v orbiti

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune