ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.07.2000 - Minotaur v vesolje ponesel MightySat II
Novice

 


Vandenberg, ZDA

19.07.2000

CV-SZ

Na ameriškem vojaškem letalskem oporišču Vandenberg v Kaliforniji, so danes ob 22:09 po srednjeevropskem času izstrelili ameriško lahko nosilno raketo minotaur. Raketa je v vesolje ponesla ameriški vojaški satelit MightySat II. Poleg omenjenga vojaškega satelita pa je minotaur utiril tudi mali satelit PicoSat. Raketo minotaur so prvič izstrelili januarja letos, ko je v vesolje uspešno ponesla 11 majhnih satelitov.

Satelit MightySat II je za AFRL (Air Force Research Laboratory) izdelala družba Spectrum Astro in tehta približno 120 kilogramov. Gre za naslednika satelita MightySat I, ki so ga leta 1998 utirili s pomočjo ameriškega vesoljskega raketoplana. MightySat II bodo uporabljali za preizkušanje naprednih vesoljskih tehnologij. Tako naj bi preizkusili posebno vrsto sončnih celic in pa večspektralno slikovno kamero.

Raketa minotaur je sestavljena iz prvih dveh stopenj medkontinentalnega balističnega izstrelka minuteman 2, ki se zaradi razorožitvenih sporazumov ne uporablja več. Njena tretja in četrta stopnja pa sta vzeti iz rakete pegasus XL. Minotaurov nadzorni in vodilni sistem prav tako vsebuje tehnologijo iz pegasusa XL.

minotaur-ploscad.jpg (12558 bytes)

Minotaur (rumeno-bel) na ploščadi

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune