ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.07.2000 - Izstrelili sojuz U z dvema satelitoma Cluster 2
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

16.07.2000

CV-SZ

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so na izstrelitvenem kompleksu številka 31, danes ob 14:39 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili rusko nosilno raketo sojuz U z dodatno stopnjo fregat. Raketa je v vesolje ponesla prva dva satelita vrste Cluster 2 (FM 6 in FM 7).

Satelita sta si po sestavi enaka, vsak pa na krovu nosi 11 kompletov znanstvenih naprav. Satelita imata premer 2,9 metra, visoka pa sta 1,3 metra. Masa enega satelita brez goriva je 550 kilogramov, z gorivom pa 1200 kilogramov. Satelita prenašata podatke s hitrostjo med 2 in 262 Kb/s.

Evropska vesoljska agencija ESA bo satelite Cluster 2 uporabljala za opazovanje interakcij med Zemljinim magnetnim poljem in Sončevim vetrom. Instrumenti na satelitih naj bi omogočili edinstveno trodimenzionalno opazovanje dogajanja v Zemljini magnetosferi. Omrežje satelitov Cluster 2 bo sestavljeno iz 4 satelitov, ki bodo Zemljo obkrožali na višini med 19.000 in 119.000 kilometrov.

Rusko-francoska družba Starsem za 9. avgust načrtuje izstrelitev še drugih dveh satelitov vrste Cluster 2. Dodatno raketno stopnjo fregat, ki jo uporabljajo pri utirjanju satelitov, pa izdeluje ruski Konstrukcijski urad Lavočkina.

Sateliti vrste Cluster 2 so nasledniki neuspelega načrta omrežja satelitov Cluster 1. Leta 1996 so namreč satelite vrste Cluster 1 izstrelili na prvem poletu nove evropske nosilne rakete ariane 5. Ker se je takratna izstrelitev ariane 5 ponesrečila, so bili s tem izgubljeni tudi sateliti Cluster 1.

fregat-clus2.jpg (8113 bytes)

Fregat s satelitoma Cluster 2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Sojuz U na ploščadi

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune