ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.07.2000 - Pred izstrelitvijo Zvezde, še sestanek v Moskvi
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

08.07.2000

CV-SZ

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu, še naprej pospešeno potekajo priprave na bližajočo se izstrelitev servisnega modula Mednarodne vesoljske postaje. Modul Zvezda je tako že pritrjen na vrh nosilne rakete proton K, ki ga bo v vesolje ponesla predvidoma 12. julija. Na sliki desno je servisni modul Zvezda, med prevozom v montažno halo raket proton. Raketo proton z modulom Zvezda so danes prepeljali na izstrelitveno ploščad številka 23.

V ponedeljek se bodo v Moskvi sestali ameriški in ruski predstavniki, ki sodelujejo pri projektu Mednarodna vesoljska postaja. Ameriška stran je namreč zaskrbljena zaradi vesti, da je med zadnjo izstrelitvijo izboljšane rakete proton K, prišlo do nenadnega padca pritiska v rezervoarju za gorivo protonove druge stopnje. Vendar pa zaradi omenjene težave ruski strokovnjaki niso zaskrbljeni. Poudarjajo namreč, da je bila izstrelitev uspešna, saj je raketa proton vojaški satelit Kosmos-2371 uspešno ponesla v vesolje in utirila v predvideno orbito.

Kot je znano, je bil protonov pogonski sistem izboljšan po tem, ko sta lansko leto kmalu po izstrelitvi eksplodirali dve raketi te vrste.

zvezda-prevoz.jpg (8623 bytes)

Prevoz modula Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune