ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.07.2000 - Priprave na izstrelitev servisnega modula Zvezda
Novice

 


Moskva, Rusija

06.07.2000

CV-SZ

Predstavniki ruske vesoljske agencija RAKA, ameriške vesoljske agencije NASA in evropske vesoljske agencija ESA, so se na sestanku na sedežu ruske vesoljske družbe Energija v Koroljovu, domenili za datum izstrelitve servisnega modula Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Modul Zvezda naj bi tako iz kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu izstrelili 12. julija ob približno 06:56 po srednjeevropskem času. Modul z bivalnimi prostori za posadko in drugimi sistemi za vzdrževanje življenja, bo v vesolje ponesla izboljšana nosilna raketa proton K.

Včerajšnja uspešna izstrelitev izboljšanega protona K z ruskim vojaškim telekomunikacijskim satelitom, je bila še zadnja preizkušnja te nosilne rakete pred načrtovano izstrelitvijo Zvezde. Modul Zvezda se nahaja na območju kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu.

Rezervoarje Zvezde so včeraj začeli polniti z gorivom, nato pa so jo prepeljali v montažno halo, kjer jo bodo danes pritrdili na nosilno raketo proton K. Nosilno raketo z modulom Zvezda naj bi nato 7. julija prepeljali na izstrelitveno ploščad številka 23, kjer bodo nadaljevali s pripravami na izstrelitev.

iss-mini.jpg (10086 bytes)

Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune