ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.07.2000 - Uspešna izstrelitev protona K s satelitom Sirius-1
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

01.07.2000

CV-SZ

Na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu, so danes ob 00:08 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili rusko težko nosilno raketo proton K z dodatno raketno stopnjo blok DM-3. Nosilna raketa je v vesolje ponesla ameriški geostacionarni satelit Sirius-1. Dve uri in pol po izstrelitvi se je satelit nahajal v pravilni prehodni orbiti. Današnja izstrelitev protona je že druga izstrelitev v 10 urah, ki jo je izvedla družba International Launch Services (ILS). Včeraj je omenjena družba izstrelila ameriško nosilno raketo atlas 2A.

Lastnik satelita je ameriško podjetje Sirius Satellite Radio, ki bo omenjeni satelit uporabljalo za digitalni prenos radijskih programov. Sirius-1 naj bi prenašal do 50 kanalov glasbenega programa in do 50 kanalov z novicami, prenosi športnih dogodkov ipd. Satelit naj bi začel z delovanjem koncem tega leta, uporabniki v ZDA pa se bodo lahko na sprejemanje programa naročili za ceno 9,95 dolarja mesečno.

Satelit Sirius-1 je izdelalo ameriško podjetje Space Systems/Loral. Tudi naslednja dva satelita, ki bosta tvorila skupino treh satelitov Sirius za prenos radia, bosta izstreljena s pomočjo rakete proton. Raketo proton izdeluje ruski vesoljski center Hruničeva iz okolice Moskve.

protonkdm3.jpg (8877 bytes)

Izstrelitev protona K (1.7.'00)

tabSD.gif (826 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune