ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.03.2000 - Z raketo taurus utiril satelit MTI
Novice

 


Vandenberg, ZDA

12.03.2000

STA

V ameriškem vojaškem letalskem oporišču Vandenberg v Kaliforniji so ob 10.29 po srednjeevropskem času, to je s približno šestminutno zamudo, z izstrelitvenega področja 576-East uspešno izstrelili nosilno raketo taurus: prenarejen medkontinentalni balistični izstrelek MX Peacekeeper na trdno gorivo, ki je slabih 12 minut kasneje za ameriško ministrstvo za energijo v predvidoma 575 kilometrov visoko s soncem sočasno orbito okoli Zemlje utirila ameriški satelit MTI (Multi-Spectral Thermal Imager) za vojaške in civilne namene.

Vzrok za šestminutno zamudo ni znan. Utirjenje 587 kilogramov težkega satelita so morali pred tem preložiti za približno dva tedna, saj se je izkazalo, da leži znotraj roba območja v obliki 160 kilometrov dolge in 50 kilometrov široke elipse na Tihem oceanu, na katerega pade tretja stopnja taurusa, majhen otoček Marutea s približno 200 prebivalci. Za otoček, ki je del 5000 kilometrov oddaljene Francoske Polinezije, so po podatkih OZN prej mislili, da je nenaseljen. Po skrbnem preračunavanju naj bi Američani ugotovili, da je otoček vendarle izven resničnega področja padca uporabljenega raketnega motorja. Zaradi preložitve izstrelitve so morali delavcem v Vandenbergu izplačati dodatnih 267.000 dolarjev plač.

MTI ima sodoben teleskop, ki lahko podnevi in ponoči v 15 različnih spektralnih pasovih, ki obsegajo vse od vidne svetlobe do dolgih valov infrardeče svetlobe, zbira slike površja Zemlje. Edinstven slikovni pribor je pod vodstvom Nacionalnih laboratorijev Sandia razvila ameriška vladna in industrijska skupina, preverili pa so ga v Nacionalnem laboratoriju Los Alamos. S teleskopom lahko satelit "vidi" odbite valove, ki izžarevajo toploto in jih človeško oko ne zazna, je sporočila družba Orbital Sciences, ki je zgradila taurus, ameriška tiskovna agencija UPI pa je poročala, da gre za preizkušanje senzorjev za zaznavanje prikritih instalacij. Zaradi vse boljših posnetkov iz vesolja se je povečalo prikrivanje zanimivih tarč na Zemlji. UPI trdi, da je ta satelit del naporov ameriškega obrambnega ministrstva, da takšne protiukrepe preseže.
taurus-mini.jpg (3885 bytes)

raketa taurus



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune