ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.01.2000 - NASA bo nehala iskati sondo Mars Polar Lander
Novice

 


Pasadena, ZDA

11.01.2000

STA

Sredi tega meseca bodo najverjetneje prenehali iskati ameriško samodejno vesoljsko sondo Mars Polar Lander (MPL), ki je 3. decembra lani pri poskusu pristanka na Marsu doživela nesrečo.

To so sporočili strokovnjaki kalifornijskega Laboratorija za reaktivni pogon (JPL), ki je del ameriške vesoljske agencije NASA. Denverski dnevnik Denver Post, ki se sklicuje na neimenovani vir v družbi Lockheed Martin Astronautics, pa navaja, da se je MPL v času pristajanja blizu južnega tečaja Marsa razbil na strmih stenah kanjona.

Družba je izdelala sondo, neimenovani vir pa se sklicuje na besede vodje načrta MPL. Vse do sredine decembra lani, ko so prejeli podrobni topografski zemljevid področja pristanka, izdelan na podlagi podatkov laserskega višinomera Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA) sonde Mars Global Surveyor (MGS), ki od leta 1997 kroži okoli Marsa, o obstajanju kanjona ni bilo nič znanega. Na zemljevidu je prav na področju pristanka MPL 1000 do 1300 metrov globok kanjon. Če je MPL res padel vanj, se je pri tem nedvomno razbil.

Toda poleg MPL sta od 3. decembra naprej molčali tudi manjši sondi Amundsen in Scott, ki bi se morali še pred vstopom MPL v Marsovo ozračje od sonde ločiti. To navaja na misel, da je prišlo do nesreče še pred padcem na Mars. Možno je, da se sondici po ločitvi pokrova sonde iz neznanih razlogov od MPL sploh nista ločili.

V JPL in Lockheed Martinu možnosti padca MPL v kanjon uradno niso pojasnili. Za zdaj se poskusi, da bi ujeli kakšen signal MPL, nadaljujejo, čeprav vedo vsi, da od tega ne bo nobene koristi. MGS nadljuje fotografiranje domnevnega kraja pristanka, toda na poslanih fotografijah ni ne sledov sonde ne njenega zaviralnega padala.
mars98-lander-s-mini.jpg (3638 bytes)

MPL



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune