ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.10.1999 - Kazahstan prepovedal izstrelitve raket z Bajkonurja
Novice

 


Ljubljana, Slovenija

29.10.1999

STA

Zaradi sredine nesreče ruske nosilne rakete proton K s satelitom Ekspress A 1 je Kazahstan ponovno prepovedal izstrelitve s kozmodroma Bajkonur.

Po ponesrečeni izstrelitvi rakete so njeni deli padli na ozemlje Kazahstana. Prepoved izstrelitev velja do popolne pojasnitve okoliščin nesreče in ocenitve škode. Kazahstan je zaradi tega že izoblikoval posebno komisijo. Po podobni nesreči pred skoraj štirimi meseci je Kazahstan od Rusije prejel 270 tisoč dolarjev odškodnine. Po mnenju kazahstanskega premierja pa bi morala biti višina odškodnine mnogo višja, kot so zahtevali v času prejšnjih pogajanj z rusko stranjo.

Na kraju padca rakete proton blizu naselja Atasu v Žanaarkinskem okrožju Karagandinske pokrajine so našli štiri dele rakete s skupno maso 150 ton. Po poročanju ruskega radia Radio Rossiji pa so 25 kilometrov od tega naselja našli že nad 30 delov rakete in med njimi dele raketnega motorja in prazen rezervoar za raketno gorivo, po trditvah javne ruske televizije ORT pa so 200 kilometrov od Karagande našli dva raketna motorja in 17 manjših ostankov rakete. Žrtev in škode po ruskih virih ni. Za zdaj tudi niso našli sledov raketnega goriva.

Na kraju nesreče delajo kazahstanska vladna komisija, kazahstansko-ruska medvladna komisija, ki se je sestala davi in skupna komisija ruskega obrambnega ministrstva in vesoljskega centra Hruničeva, ki proizvaja rakete proton. Komisije izvajajo radioaktivne meritve in jemljejo vzorce zemlje in vode. Tako na raketi kot tudi na satelitu ni bilo nikakršnih radioaktivnih virov zato tudi tovrstno onesnaženje sploh ni možno, je za ORT izjavil vodja kozmodroma Bajkonur Leonid Baranov, ki trdi, da tudi do onesnaženja s sicer strupenim gorivom "heptil" ni moglo priti. Po nesreči je bilo na nebu možno opaziti svetleči oblak. Večina goriva naj bi po podatkih izvedencev zgorela že v zraku, manjši del pa bi lahko dosegel tudi zemljo, poroča Radio Rossiji.

Vzhodnoevropska zavarovalna agencija Vesta je izstrelitev zavarovala za 290 milijonov dolarjev. V zavarovanje je vključeno tudi tveganje zaradi padca delov rakete. Satelit Ekspress A 1 je bil zavarovan za 24 milijonov dolarjev. Četrtino tega zneska predstavlja delež Veste, četrtina odpade na Vojaško zavarovalno družbo, polovica pa na zavarovalno družbo Ingosstrah. Preiskava o vzrokih nesreče naj bi trajala mesec dni.
startrus.gif (2059 bytes)http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune