ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.10.1999 - Slovenci na Bajkonurju
Novice

 


Ljubljana, Slovenija

29.10.1999

STA

Sedem članov Astronavtsko raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane je včeraj predstavilo načrtovano pot na prvo vesoljsko izstrelišče sveta, kozmodrom Bajkonur, pa tudi raketo Slovenija, ki jo bodo tam izstrelili. Na Bajkonur odhajajo na povabilo tamkajšnje Mednarodne vesoljske šole, ki se imenuje po pokojnem vesoljskem strokovnjaku, akademiku Vladimiru N. Čelomeju.

Člani ARK V. M. Komarov bodo po postanku v Moskvi v ponedeljek ali torek nadaljevali pot na Bajkonur v Kazahstanu. Tam bodo do 9. novembra sodelovali na 5. mednarodni znanstveno-praktični konferenci z naslovom Raketno modelarstvo v letalsko-vesoljskem izobraževanju mladine. Predstavili bodo več referatov, med njimi tudi o slovenskem pionirju kozmonavtike (astronavtike) Hermanu Potočniku Noordungu (1892-1929) in si z bajkonurskimi kolegi izmenjali izkušnje o organiziranju mednarodnih raketno-modelarskih tekmovanj. Z njimi imajo "komarovci" bogate izkušnje, saj so pred tremi leti pri Kamniku pripravili 11. svetovno prvenstvo, ki je po številu držav, tujih gostov in vseh udeležencev ostalo nepreseženo.

Na Bajkonurju so predvidena tudi tekmovanja v raketnem modelarstvu, kvizi znanja ter obisk vesoljskih muzejev, izstrelitvene ploščadi 2, s katere je 12. aprila 1961 v vesolje poletel prvi kozmonavt Jurij Gagarin.

Vrhunec konference bo opazovanje izstrelitve prave nosilne rakete, ki naj bi jo na Bajkonurju izstrelili 8. novembra.

Zlato pravilo konferenc na Bajkonurju je, da potekajo takrat, ko na Bajkonurju izstrelijo vesoljsko raketo. Ni še znano, za katero vrsto nosilne rakete bo šlo. Verjetno gre za izstrelitev kakšnega vojaškega satelita, ki sicer še ni napovedana. Po sredini nesreči ruske nosilne rakete proton K je namreč malo možnosti, da bo mogoč ogled poleta rakete enake vrste.http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune