ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.10.1999 - Ruski sojuz utiril nov kvartet ameriških globalstarov
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

19.10.1999

STA

Na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so na izstrelitveni ploščadi 2, s katere je leta 1961 v vesolje poletel prvi kozmonavt Jurij Gagarin, včeraj ob 15.32 po srednjeevropskem času uspešno izstrelili rusko nosilno raketo sojuz; približno osem minut in 48 sekund kasneje naj bi tretja stopnja sojuza v začasno predvidoma 240 kilometrov visoko parkirno orbito okoli Zemlje utirila dodatno raketno stopnjo vrste ikar, na katero so pritrjeni štirje ameriški telekomunikacijski sateliti vrste globalstar.

Ločitev satelitov od ikarja pričakujejo na višini 920 kilometrov nad Zemljo tri ure, 33 minut in 30 sekund po izstrelitvi z Bajkonurja. Kasneje naj bi sateliti z lastnimi motorji dosegli 1414 kilometrov visoko delovno orbito. Štiri bočne enote prve stopnje sojuza so odpadle predvidoma minuto in 58 sekund po izstrelitvi, ko je bila raketa 54 kilometrov visoko. Zaščitni konus naj bi se ločil od rakete po dveh minutah in 38 sekundah poleta na višini 103 kilometre, druga stopnja pa naj bi se ločila štiri minute in 43 sekund po vzletu sojuza 215 kilometrov visoko. Tretja stopnja naj bi nato delovala še štiri minute in pet sekund, do višine 240 km na kateri se naj bi ločila. Vžig ikarja je predviden dve uri 29 minut in 31 sekund po začetku poleta. Gre za peto utirjenje globalstarov s pomočjo nosilke sojuz/ikar. Šest utirjenj so izvedli z ameriškimi nosilnimi raketami delta 2, ki so ponesle v vesolje skupno 24 satelitov. Tako pospešeno nastaja novo omrežje satelitov za digitalno mobilno in deloma tudi stacionarno telefonijo in pagerske zveze Globalstar, ki bo konkuriral zapletenejšemu sistemu Iridium, ki je začel delovati že lani, a je doživel finančni zlom.

Naslednji mesec bo naslednji sojuz utiril preostale štiri globalstare. V omrežju bo, ko bo dokončno sestavljeno, tako skupno 48 satelitov. Decembra letos naj bi z delto 2 utirili še štiri rezervne satelite. Tako bo imelo dokončano "sozvezdje" satelitskih zvez Globalstar skupno 52 satelitov. Vrednost celotnega omrežja privatne delniške družbe Globalstar, ta obsega tudi približno 60 zemeljskih postaj, od tega tri v Rusiji, naj bi dosegla 2,6 milijarde dolarjev.

Vzlet sojuza U

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune