ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.10.1999 - Mir izgublja zrak in višino
Novice

 


Koroljov, Rusija

15.10.1999

STA

Ruska orbitalna znanstvena postaja Mir, ki od 27. avgusta kroži okoli Zemlje brez posadke, počasi izgublja zrak in višino. Skozi še vedno neodkrito špranjo v steni naj bi odtekal zrak in se zato nižal pritisk v Miru.

Po drugih podatkih je nižanje pritiska povsem naraven pojav, ker popolne zrakotesnosti zaradi običajnega prehajanja zraka skozi snovi, iz katerih so zgrajene stene postaje, ni mogoče zagotoviti. Za zdaj naj še ne bi bilo vzrokov za zaskrbljenost. Če se odtekanje zraka ne bo povečalo, bo njegova sedanja zaloga na postaji zadostovala do srede marca-aprila 2000, do takrat pa naj bi postajo že obiskala nova posadka, ki naj bi našla špranjo in jo zamašila ali pa s pomočjo posebnega generatorja kisika zvišala pritisk. Če bi pritisk padel pod 400 milimetrov živosrebrnega stolpca, posadka že ne bi več mogla vstopiti v postajo. Še v nedeljo je ruski radio Radio Rossiji poročal o 710 mm Hg v Miru. Pritiska v Miru naj bi ne bilo mogoče dvigniti na povelje iz Centra za upravljanje poletov (CUP) v Koroljovu pri Moskvi.

Poleg nižanja pritiska zraka se niža tudi višine poleta postaje nad površjem Zemlje in sicer približno 180 centimetrov na dan. To naj bi sploh ne bila težava, saj je po potrebi v poljubnem trenutku možno vključiti motorje z Mirom združene tovorne vesoljske ladje Progres M-42 in tako spraviti postajo na potrebno višino.

Na polet na Miru se pripravljata Sergej Zaljotin in Aleksandr Kaleri.

Tehnično stanje Mira dovoljuje še njegovo tri do petletno uporabo, je za Itar-Tass izjavil generalni direktor novega dobrodelnega sklada za ohranitev postaje Mir, kozmonavt Anatolij Arcebarski. Po oceni Arcebarskega naj bi za vzdrževanje delovanja postaje zadoščalo že najmanj 1,2 milijarde rubljev (približno 47 milijonov dolarjev) letno. Prav takšen znesek je potreben za izstrelitev dveh vesoljskih ladij s posadko in treh tovornih ladij.

Več o vesoljski postaji Mir si oglejte na: Astronavtika > Mir

mirSLIKA.jpg (4544 bytes)

Orbitalna postaja Mir

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune