ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.10.1999 - Iskanje vode na Luni za zdaj neuspešno
Novice

 


Padova, Italija

15.10.1999

STA

Na konferenci astronomov v Padovi so uradno potrdili, da je poskus, da bi s pomočjo padca ameriške samodejne sonde Lunar Prospector na Luno našli vodo, spodletel.

Sonda je kartografirala Lunino površino in zaznala na na njej vodik. Veliko astronomov je menilo, da je ta vodik del vode, točneje ledu, ki naj bi se ohranil na dnu Luninih kraterjev. Zato so se odločili usmeriti Lunar Prospector na dno enega od takšnih kraterjev, da bi nato s pomočjo močnih teleskopov v oblačku, ki bi nastal po trku, našli sledi vodne pare. Sonda je svoj polet 31. julija letos zaključila na dnu kraterja blizu južnega tečaja Lune. Več kot deset teleskopov na Zemlji in dva teleskopa v vesolju so opazovali kraj trčenja. Astronomi so domnevali, da bodo v ultravijoličnem delu spektra oblačka našli sledi vodne pare, vendar se to ni zgodilo, tako da niso našli nikakršnih dokazov za obstoj vode na Luni.

Na konferenci so povedali, da je za neuspeh možno več vzrokov; in sicer sonda morda ni zadela cilja, ampak je padla na suha in kamnita tla. V izbranem kraterju morda ni bilo vode, prej odkriti vodik pa je bil na Luni v čisti obliki in ne kot del vode; ali pa, da se oblak prahu ni dvignil više od sten kraterja in ga niso mogli opaziti. Kot četrto omenjajo možnost, da so bili vsi teleskopi naravnani napačno. Iskanje vode na Luni se bo ob prvi naslednji priložnosti nadaljevalo, pri tem pa bodo upoštevali možnost navedenih napak.
luna.JPG (2429 bytes)

Zemljin naravni satelit

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune