ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.10.1999 - Kitajci kmalu v vesolju? (obširneje)
Novice

 


Peking, Kitajska

13.10.1999

STA

Vodja kitajske letalsko-vesoljske družbe China Aerospace Industrial Company Wang Liheng je za kitajska dnevnika Beijing Daily in Beijing Evening News, ki sta izšla v soboto, razkril načrt o izstrelitvi vesoljske ladje s posadko konec letošnjega ali na samem začetku naslednjega leta.

Več podrobnosti niso sporočili. Po sporočilu omenjenih časopisov potekajo zdaj intenzivne priprave skupine prvih kitajskih kandidatov za vesoljce. Če se bodo ti načrti uresničili, bo postala Kitajska tretja država, ki je izstrelila svojo lastno vesoljsko ladjo s posadko.

Pred 1. oktobrom, ko je potekalo praznovanje 50-letnice nastanka Ljudske republike Kitajske, so se širile govorice, da bo polet s posadko posvečen tej obletnici. Toda možno je, da so se na tako pomemben dan bali neuspeha in so izstrelitev preložili.

Po mnenju nekaterih zahodnih strokovnjakov ima Kitajska novo raketo, ki bi lahko utirila pilotirano vesoljsko ladjo za večkratno uporabo. Po verjetnejših podatkih pa gre za vesoljsko ladjo, ki je po obliki zelo podobna zgodnjim načrtom za sovjetsko vesoljsko ladjo vrste sojuz. Toda preden bi poslali v vesolje ljudi, je treba opraviti eno ali dve poskusni izstrelitvi brez vesoljcev. Za zdaj ni nič znanega o tem, da bi kaj takšnega že uresničili.

Kako naj bi izgledalo kitajsko vesoljsko plovilo? Poglejte na: Astronavtika > Projekt "921"

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune