ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.10.1999 - Konferenca o vesoljskih smeteh
Novice

 


Darmstadt, Nemčija

13.10.1999

STA

V delovnem centru Evropske vesoljske agencije (ESA) v Darmstadtu so ta teden pripravili 17. konferenco koordinacijskega komiteja o vesoljskih smeteh. Ta komite se ukvarja z vsemi tehničnimi težavami, povezanimi z vesoljskimi smetmi različnega izvora. Na konferenci obravnavajo poti in metode nadzora različnih ostankov, odsluženih vesoljskih plovil in njihovih delov, ki jih je na orbitah okoli Zemlje z vsakim letom vse več. Več kot deset tisoč predmetom umetnega izvora redno sledijo radarji in optični teleskopi.

Ocenjujejo, da je v vesolju predmetov majhne velikosti, od enega do desetih centimetrov, od 100 do 150 tisoč. S pomočjo običajnih teleskopov jih ni mogoče opaziti, a za vesoljska plovila lahko predstavljajo resno nevarnost. Tako bo Mednarodna vesoljska postaja (MVP) za zaščito pred smetmi, velikimi od enega do dveh centimetrov, opremljena z 200 posebnimi ščiti.

Na konferenci razpravljajo tudi o izdelavi napotil za razmestitev satelitov na geostacionarnih orbitah, izmenjavi podatkov o predmetih, ki zgorijo v višjih plasteh ozračja, izdelavi vsem dostopne baze podatkov o vesoljskih objektih, oceni tveganja za vesoljska plovila zaradi Leonidov v novembru 1999 in o ukrepih za zmanjšanje količine vesoljskih smeti na nizkih orbitah okoli Zemlje. Rezultati konference bodo predstavljeni na razpravah v odboru ZN za miroljubno uporabo vesolja.

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune