ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.10.1999 - Uspešen zaključek 50. kongresa astronavtike
Novice

 


Amsterdam, Nizozemska

09.10.1999

STA

V dvorani hotela Okura se je s slovesno večerjo in podelitvijo medalj nekaterim zaslužnim posameznikom iz več držav sinoči končal petdnevni 50. kongres Mednarodne astronavtične federacije (IAF), ki je potekal v razstavnem in kongresnem centru RAI pod geslom Vesolje kot neločljivi del informacijske dobe.

V IAF je včlanjenih 152 organizacij iz 45 držav, med njimi tudi Zveza astronavtičnih in raketnih organizacij Slovenije, ki jo je na kongresu zastopal njen predsednik Vojko Kogej. Kongresa so se udeležili predstavniki najmanj 42 držav.

Kongres je spremljala razstava, na kateri so se obiskovalci lahko seznanili z zadnjimi dosežki kozmonavtike (astronavtike) in z vesoljskimi načrti za prihodnost. Razstavljalo je nad 90 razstavljalcev iz 14 držav, in sicer iz Avstralije, Brazilije, Francije, Italije, Izraela, Japonske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Rusije, Španije, Švedske, Velike Britanije in ZDA.

Pričakovanja organizatorjev, da bo kongres obiskalo približno 2000 ljudi z vsega sveta, so se več kot uresničila. Poleg 1200 udeležencev je sodelovalo še več kot 700 študentov, približno 300 spremljajočih oseb in 91 novinarjev, je za STA povedala organizatorka kongresa Eliane van Doorn.

Na vsakoletnem znanstveno-strokovnem srečanju vesoljskih strokovnjakov so bili tudi tokrat nekateri vesoljci, med njimi Svetlana Savička, Vladimir Titov, Oleg Atkov, Robert Crippen, Franz Viehboeck, Wubo Ockels, Ulf Merbold in Andre Kuipers. Slednji naj bi resda šele leta 2004 poletel na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) in tako za Ockelsom postal drugi Nizozemec, ki si bo lahko Zemljo ogledal iz vesoljskih višav, vsi drugi pa imajo za seboj že najmaj po en polet okoli našega planeta.

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune