ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.10.1999 - Delta 2 uspešno utirila satelit 2R-3
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

07.10.1999

STA

V vojaškem letalskem oporišču Cape Canaveral na Floridi so z izstrelitvene rampe 17A po 13-dnevni preložitvi zaradi orkana Floyd in 24-urni preložitvi zaradi včerajšnjega slabega vremena in telekomunikacijskih težav danes ob 14.51 po srednjeevropskem času le izstrelili ameriško tristopenjsko nosilno raketo delta 2.

Tretja stopnja delte 2 je predvidoma po eni uri, osmih minutah in petih sekundah za sistem globalne satelitske navigacije (GPS) uspešno utirila vojaški satelit vrste 2R (2R-3). Satelit bo v satelitskem telekomunikacijskem

sistemu GPS nadomestil enega od že zastarelih satelitov nižje kakovosti. Novi satelit je izdelala ameriška družba Lockheed Martin Missiles&Space. Satelite iz "flote" Block 2R prištevajo k satelitom tretje generacije. Satelitski sistem za GPS sestavlja 24 primarnih satelitov, ki obkrožajo Zemljo na višini približno 17.600 kilometrov.

Gre za že tretji satelit iz serije 2R. Prvega so januarja 1997 v eksploziji delte 2 izgubili, drugega pa so julija istega leta uspešno utirili. Izdelati nameravajo še 21 satelitov serije 2R.
delta2.jpg (4069 bytes)

delta 2

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune