ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.07.1999 - Utirjenje satelita GOES-L preloženo na jesen
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA 16.07.1999 .STA

V letalskem oporišču Cape Canaveral na Floridi so nameravali danes izstreliti ameriško nosilno raketo atlas 2A z vremenskim satelitom GOES-L. Izstrelitev so preložili in jo bodo izvedli šele oktobra ali celo kasneje, je sporočila ameriška Nacionalna uprava za raziskovanje morja in ozračja (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

Prvotno so nameravali satelit utiriti že v maju. Pri tem bi uporabili dodatno raketno stopnjo vrste centaur. Toda po nesreči raket titan 4 in delta 3 z enako stopnjo so se odločili, da počakajo do pojasnitve razlogov za spodletela poleta.

Izkazalo se je, da družba Lockheed Martin, ki proizvaja rakete atlas 2, ne bo uspela uresničiti vseh potrebnih del do 20. avgusta. Pri izstrelitvi po tem datumu bi satelit prizadela "sezona mrkov", ko sateliti, ki so na geostacionarni orbiti, vsak dan "opazujejo" mrk Sonca, ki ga zakrije Zemlja za več kot eno uro. Strokovnjaki v tem času

ne priporočajo izstreljevanja satelita, ker sončne celice na njem v času pomembnega preverjanja celotne opreme ne morejo delovati s polno močjo.

Po posvetovanjih z Lockheed Martinom so v NOAA sprejeli odločitev, da izstrelitev preložijo do konca sezone mrkov sredi oktobra. Za zdaj še ni znan točen datum izstrelitve, znano je le to, da naj bi jo izvedli konec oktobra ali pa v novembru.

Zamuda pri izstrelitvi satelita naj bi ne vpivala na točnost vremenskih napovedi, ker ta čas v orbiti delujeta dva meteorološka satelita GOES-8 in GOES-10.

 

startzda.gif (2229 bytes)

 


 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune