ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.07.2016 - Ameriška sonda Juno se je utirila v orbito okrog Jupitra
  Ameriška sonda Juno se je utirila v orbito okrog Jupitra  

Pasadena, Združene države Amerike
05.07
.2016

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 05.07.2016 ob 05:55

Ameriška samodejna vesoljska sonda Juno je po skoraj petih letih potovanja danes zgodaj zjutraj dosegla svoj cilj in se utirila v orbito okrog Jupitra ter postala šele druga sonda v zgodovini, ki bo obkrožala največji planet v Osončju (prva je bila sonda Galileo leta 1995). Juno je danes ob 04:30 po srednjeevropskem času vključila svoj zaviralni raketni motor in po 35 minutah zmanjšala svojo hitrost za 542 m/s, kar je zadoščalo, da je končala v objemu Jupitrove težnosti in začela prvo obkrožitev plinastega velikana preko njegovih tečajev. Med zaviralnim manevrom je porabila približno 447 kg goriva (ob izstrelitvi ga je imela 1.280 kg). Od izstrelitve 5. avgusta 2011 pa do danes je sonda prepotovala 2.800 milijonov kilometrov.

Trenutno je Jupiter od Zemlje oddaljen 869 milijonov kilometrov, kar pomeni, da radijski signal s sonde razdaljo prepotuje v 48 minutah. Znanstveniki Laboratorija za reaktivni pogon (JPL), ki za ameriško vesoljsko agencijo NASA upravlja s sondo, so radijsko potrditev zaključka zaviralnega manevra prejeli ob 05:53 po našem času. Prvi telemetrijski podatki kažejo, da se je sonda uspešno utirila v začetno orbito, ki jo bo okrog Jupitra popeljala vsakih 53 dni. Zadnji manever, s katerim bo sonda prešla v končno znanstveno orbito, ki jo bo okrog Jupitra popeljala vsakih 14 dni, je načrtovan za 19. oktobra letos.

Juno je postala prva sonda ob Jupitru, ki bo energijo pridobivala s pomočjo sončnih celic in je od Zemlje najbolj oddaljena sonda, ki se bo z električno energijo oskrbovala na ta način. Je prva sonda, ki bo enega od zunanjih planetov obkrožala preko tečajev in prva, ki se bo Jupitru približala na zgolj 4.200 km ter posnela slike njegove atmosfere z največjo ločljivostjo. Zaradi izredno močnega magnetnega sevanja v okolici Jupitra so elektronske naprave zaščitene z debelim ohišjem iz titana, ki je nameščeno sredi sonde. Juno bo 36-krat obkrožila Jupiter, nato pa se bo 20. februarja 2018 spustila v njegovo atmosfero in končala odpravo.

Ameriška samodejna sonda Juno se približuje Jupitru
Ameriška sonda Juno po letu mimo Zemlje v težavah
Izstrelili atlas 5 z ameriško sondo Juno, ki bo obiskala Jupiter

 

Ilustracija sonde Juno pri Jupitru +

.

Pot od Zemlje k Jupitru +

.

Kroženje sonde okrog Jupitra +

.

Fotografija Jupitra in štirih lun, +
ki jo je sonda posnela 29. junija,
+
z razdalje 5,3 milijona kilometrov +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2016

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune